Falafel czyli kotleciki z cieciorki
Falafel czyli kotleciki z cieciorki

Falafel co to jest? Falafel to kotleciki bądź kulki z przyprawionej ciecierzycy. To wegańska potrawa, która jest bardzo popularna w krajach arabskich, często podawana w chlebku pita. Zapewne nie raz widzieliście tę nazwę w kebabie czy innym fast foodzie. Przepis dla moich wegetariańskich przyjaciółek, które ostatnio narzekały na zbyt małą ilość wegetariańskich przepisów na blogu. Teraz już nie musicie się zastanawiać co wegetariańskiego zrobić na następny obiad 🙂

Składniki na 10 kotlecików z cieciorki (falafel):

  • 1,5 szklanki grubo pokrojonej cebuli
  • 5 ząbków czosnku
  • 2 puszki cieciorki
  • 1 szklanka kolendry (można zastąpić ruccolą)
  • 1 szklanka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1/4 łyżeczki chilli w proszku
  • 1 i 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 szklanki mąki
  • olej do smażenia

Można podać z sosem tahini:

  • 1 i 1/4 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/5 szklanki pasty sezamowej (tahini)
  • pół wyciśniętej limonki

Kolteciki  z cieciorki (falafel): Cebulę oraz czosnek wkładamy do robota kuchennego i siekamy aż powstanie drobna kostka. Wyjmujemy i dokładamy na chwilę na bok.

Kotleciki z cieciorki
Kotleciki z cieciorki

Cieciorkę z puszki najlepiej podgotować przez 4 minuty na średnim ogniu, dzięki temu kotleciki będą miały lepsza konsystencję i oczywiście smak 🙂 Do robota wkładamy cieciorkę, kolendrę, natkę pietruszki oraz przyprawy: sól, chilli, kminek. Miksujemy aż składniki będą posiekane, ale kawałki będą wciąż widoczne (Uwaga, żeby za bardzo ich nie zmielić, bo powstanie papka).

Kotleciki z cieciorki
Kotleciki z cieciorki

Dodajemy wcześniej zmieloną cebulę i czosnek oraz proszek do pieczenia i mąkę. (Uwaga, mąkę dodajemy stopniowo, jeśli zauważycie, że masa zaczyna się sklejać możecie dodać jej mniej). Następnie przekładamy masę do miski, przykrywamy folia spożywczą i wstawiamy do lodówki na 1 godzinę.

Falafel
Falafel

W między czasie możemy przygotować sos tahini: W misce mieszamy jogurt z pastą tahini. Dodajemy sok z limonki, doprawiamy solą i pieprzem i gotowe. Sos przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki.

Kiedy masa na kotleciki falafel się schłodzi, wyjmujemy ją z lodówki i formujemy ręką kotleciki o średnicy 8-10 cm. (Uwaga, jeśli mikstura jest zbyt mokra i nie chce się lepić można dodać troszkę mąki).

Falafel czyli kotleciki z cieciorki
Wegetariańskie kotleciki z cieciorki

Na ogniu stawiamy patelnię, wlewamy dość sporą ilość oleju i nagrzewamy go przez 3 min. Wrzucamy kotleciki na patelnię i smażymy ok. 3 min, następnie przewracamy na drugą stronę i smażymy aż się przyrumienią. Gotowe kotleciki przekładamy na kratkę lub ręcznik papierowy, żeby ociekły z tłuszczu.

Falafel czyli kotleciki z cieciorki
Falafel czyli kotleciki z cieciorki

Kotleciki z cieciorki możemy podawać jako osobne danie wraz z pitą i sosem tahini bądź zrobić z nimi wegetariańskie burgery (przepis już niedługo znajdziecie na blogu). Można także poda je po prostu z sosem jako przystawkę albo z sałatką z kaszy kuskus.

Przepis inspirowany by the Culinary Arts Program at The Institute of Culinary Education.

Dodaj komentarz