Żółte curry z indykiem, dynią i cieciorką
Żółte curry z indykiem, dynią i cieciorką

Żółte curry z indykiem, dynią i cieciorką

Żółte curry z indykiem, dynią i cieciorką. Jedno z najlepszych curry na blogu. Nie jest zbyt ostre, ale bardzo aromatyczne. Lubię takie dania szczególnie zimą, są syte i rozgrzewające, a tego mi własnie potrzeba w mroźne popołudnie. Do tego bonus w postaci przepisu na domową pastę curry.

Składniki na żółte curry z indykiem, dynią i cieciorką (4 porcje):

  • 1 puszka cieciorki
  • 350 g piersi z indyka
  • 300 g dyni
  • 1 cebulka
  • puszka mleka kokosowego
  • duża garść szpinaku
  • pomidory z puszki
  • domowa pasta curry (poniżej przepis)
  • ryż
  • *opcjonalnie: 1/4 pęczka świeżej kolendry

Składniki na domową pastę curry:

  • 1 łyżeczka ziaren pieprzu
  • 2 łyżeczki nasion kolendry
  • 3 goździki
  • 2 ząbki czosnku
  • 3-4 cm kawałek imbiru
  • 1,5 łyżeczki kurkumy
  • pół świeżej papryczki chilli (bez pestek)
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 3 łyżki oleju
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

Domowa pasta curry: Ziarna kolendry, goździki, pieprz ucieramy w moździerzu na proszek. Dodajemy kurkumę, sól, olej i przecier pomidorowy. Następnie przeciskamy czosnek przez praskę, imbir i papryczkę chilli siekamy na drobne kawałeczki i dodajemy do reszty składników. Wszystko mieszamy i gotowe.

Mięso: Indyka kroimy w kostkę i podsmażamy na łyżce oleju. Odkładamy na bok do miski.

Żółte curry: Cebulę kroimy w piórka, a dynię w większą kostkę. Na 4 łyżkach mleka kokosowego podsmażamy pastę curry i mieszamy. (Uwaga, żeby nie jej nie przypalić). Po chwili dorzucamy cebulkę, dynię  i dalej smażymy ok. 2-3 minut. Następnie dodajemy cieciorkę i indyka. Wlewamy resztę mleka kokosowego i pomidory z puszki. (Uwaga, w razie gdyby było zbyt gęste dodajemy 1/5 szklanki wody). Doprawiamy solą do smaku i gotujemy 10-15 minut co chwil mieszając. W tym momencie w oddzielnym garnku wstawiamy ryż i gotujemy przez czas podany na opakowaniu. Kiedy dynia będzie miękka odstawiamy z ognia i dodajemy szpinak i jeśli chcemy posiekaną kolendrę. Na koniec mieszamy i podajemy z ryżem. 

Żółte curry z indykiem, dynią i cieciorką
Żółte curry z indykiem, dynią i cieciorką
Żółte curry z indykiem, dynią i cieciorką
Żółte curry z indykiem, dynią i cieciorką

Polecam także Wegetariańskie curry czyli warzywa Jalfrezi

3 comments on “Żółte curry z indykiem, dynią i cieciorką.”

    • Niestety gęsta śmietana będzie przypominała mleko kokosowe tylko w wypadku konsystencji, ale smak curry będzie zupełnie inny więc nie polecam takiej zamiany.

  1. Wygląda po prostu przepysznie! Uwielbiam cieciorkę, więc na pewno skusze się na wykonanie tego dania w domu.

Dodaj komentarz