Zupa z cieciorką i kaszą quinoa
Zupa z cieciorką i kaszą quinoa

Zupa z cieciorką i kaszą quinoa.

Zupa z cieciorką i kaszą quinoa, to jedna z moich ulubionych zup. Smaczna, prosta i niesamowicie zdrowa! Ma bogaty smak i jest bardzo sycąca.

Składniki na zupę z cieciorką ok. 6 porcji:

  • 1 szklanka kaszy quinoa (można zastąpić kaszą jaglaną)
  • 1 średnia cebula
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka pokrojonych pomidorów
  • 1 puszka przecieru pomidorowego
  • 80 dag dyni
  • 2 szklanki wody (z czego 0,5 szkl do puree z dyni)
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka cieciorki
  • 3/4 łyżki kminu
  • 1,5 łyżeczki chilli
  • sól, pieprz, 2 łyżki oliwy

Do dekoracji:

  • posiekany szczypiorek
  • opcjonalnie: starty cheddar (ok. 1/2 szklanki)

Zaczynamy od przygotowania bazy do zupy z dyni. Nagrzewamy piekarnik do 180°C, obieramy dynię i kroimy na średnie kawałki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia i układamy w niej kawałki dyni. Doprawiamy solą, pieprzem i polewamy łyżką oliwy. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 15-20 minut aż zrobi się miękka. Upieczoną dynię przekładamy do blendera, dolewamy 0,5 zimniej szklanki wody i blendujemy na jednolitą masę. Odstawiamy na chwilę na bok.

Gotowanie zupy: W między czasie siekamy cebulę w drobną kostkę, wlewamy do dużego garnka łyżkę oliwy i dodajemy cebulę. Ma się tylko zeszklić, po 1-2 minutach dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i lekko podduszamy. Następnie dodajemy dyniowe puree, kaszę quinoa, 1,5 szklanki wody, odcedzoną fasolkę i cieciorkę, pomidory z puszki oraz przecier. W moździerzu bądź innej misce rozdrabniamy kmin oraz chili, po czym dodajemy je do zupy. Doprawiamy solą i pieprzem według uznania. Zagotowujemy zupę, zmniejszamy ogień i gotujemy dalej przez ok. 15 minut. Przed podaniem dekorujemy świeżym szczypiorkiem oraz startym cheddarem!

*Jeśli lubicie pożywne zupy, to polecam także Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami

Źródło inspiracji Juliasalbum. – Przepis lekko zmodyfikowany 🙂

Dodaj komentarz