Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami
Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami

Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami

Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami jest moim hitem. Dlaczego? Szybka w przygotowaniu, prosta, niedroga, sycąca i niskokaloryczna. Poza tym nie wiem jak wy, ale ja z utęsknieniem czekam na sezonowe warzywa. Mimo, że w supermarketach dostępny jest praktycznie każdy owoc czy warzywo, to o tej porze roku większość z nich jest bez smaku. Importowane produkty są także droższe i nafaszerowane chemią – w końcu musza przemierzyć całkiem długą drogę i jeszcze poleżeć trochę na pólkach sklepowych. Dlatego ostatnio zaczęłam gotować coraz więcej z zimowych warzyw. Was też do tego zachęcam. PS Pamiętajcie, że soczewicę trzeba namoczyć dzień wcześniej!

Składniki na 5 porcji:

  • 1,5 szklanki czerwonej soczewicy (może być tez miks z zieloną)
  • 1/2 pora (biała i jasno zielona część)
  • 2 średnie cebule
  • 1 marchewka
  • 1 puszka pomidorów
  • 3/4 szklanki passaty pomidorowej
  • 6 ząbków czosnku
  • 1 łyżka kminu rzymskiego
  • 1 czubata łyżka startego imbiru
  • szczypta chilli
  • 1,5 litra bulionu warzywnego
  • 1/4 soku z limonki
  • sól, pieprz
  • 1 łyżka oleju
  • *opcjonalnie świeża kolendra

Dzień przed gotowaniem zupy: Płuczemy soczewicę na sitku. Następnie wkładamy do miski i zalewamy wodą tak by przykryła całą soczewicę. Zostawiamy ją na całą noc.

Przygotowanie: Następnego dnia odcedzamy wodę z soczewicy, jeszcze raz płuczemy na sitku i odstawiamy na chwilę na bok. Cebulę oraz pora kroimy w talarki. Marchewkę w pół-talarki. Imbir ścieramy na tarce o małych oczkach, a czosnek przeciskamy przez praskę. Ziarna kminu rozcieramy w moździerzu na proszek (jeśli macie kmin w proszku, dajcie 3/4 łyżki)

Gotowanie: W średnim garnku rozgrzewamy olej i wrzucamy cebule oraz pora. Dusimy kilka minut, po czym dodajemy czosnek, imbir i kmin. Znów podduszamy przez ok. 2 minuty. Następnie dodajemy pomidory z puszki, passatę, soczewicę oraz bulion warzywny. Wszystko mieszamy i doprowadzamy zupę do wrzenia. Wtedy zmniejszamy ogień na mały i doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz odrobiną chilli. Gotujemy przez ok. 30 min aż soczewica będzie miękka. Na koniec wyciskamy sok z limonki i dekorujemy zupę kolendrą. 

*Polecam także MEKSYKAŃSKA ZUPA Z CZARNĄ FASOLĄ

Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami
Zupa z czerwonej soczewicy z pomidorami

Dodaj komentarz